DERAS ERFARENHET ÄR EN DEL AV MIN VERKLIGHET

DERAS ERFARENHET ÄR EN DEL AV MIN VERKLIGHET – 2012, 8 min

Stillbild Deras erfarenhet är en del av min verklighet

En subjektiv skildring av en förlossning. Med röster från tidigare generationer.

Regissören har filmat sig själv när hon föder barn.

Göteborgs Filmfestival skriver:

”En förlossning och en kvinnas smärtsamma kamp, men vi hör ingenting. Istället talar tidigare generationers kvinnor om sina erfarenheter om barnafödandet. Plötsligt är vi där med både hörsel och synintryck och ett nytt liv föds. Utlämnande, närgånget och modigt i en generationsöverskridande gemenskap.”

”Deras erfarenhet är en del av min verklighet” blev en av de mest omtalade kortfilmerna under GIFF 2012. Se regissören med Orvar Säfström i Studio Draken.

Regissören om filmen:

”Kollektiva manliga erfarenheter är exempelvis lumparminnen. Det är som att det ingår i bilden av manlighet, även om det nuförtiden inte är så många som gör lumpen. Jag funderade på vad som är kvinnors motsvarighet till det. Vad som är kvinnors gemensamma kollektiva erfarenhet. Som samtidigt formar oss och bilden av vad kvinnlighet är.

Det är våra förlossningar. Det finns med som en del av bilden av kvinnan, även om inte alla kvinnor föder barn. Det finns ingenting som är så fult och så vackert på samma gång som när ett barn föds. Det liknar ett slagfält.

Jag vill dela med mig av min egen upplevelse av förlossning, samtidigt som jag vill visa på hur man i sin kropp och medvetande har minnen från tidigare generationers upplevelser. Hur alla kvinnors erfarenheter blir till en del av min verklighet.

Jag har filmat själv, det är en subjektiv skildring, men ibland fick min man ta över. Ni får se vad jag ser. Det är fem generationers kvinnor med i filmen.”

Regi: Johanna Bernhardson, Sverige, 2012 Tal: svenska Text: engelsk Längd: 8 min Engelsk titel: Their Experience Shapes my Reality

OBS! Filmen är inte tillgänglig via nätet ännu. Hör av dig vid intresse!

Institutionell DVD säljes för 1 000 SEK + moms.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *