Om Johanna Bernhardson

”I mina filmer utgår jag ifrån det personliga för att nå ut till de existentiella frågorna.

Alla människor är intressanta bara man lyssnar ordentligt.

Jag är själv närvarande i mina filmer, både som subjekt och objekt.”

Läs mer om Johanna här Nordic Women in Film.

Foto: Karin Ekberg

Biografi:

JOHANNA BERNHARDSON född på Hisingen, Göteborg. Började arbeta med film 1996 med scenografin till Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”. Masterexamen i Filmscenografi från HDK 2003. Master i Filmisk gestaltning från Akademin Valand Film 2016. Gjorde första dokumentärfilmen 2003 och har sedan dess haft det dokumentära berättandet i fokus. Varvar arbetet med de egna filmerna med filmpedagogiska uppdrag i Sverige och utomlands, främst på Götebrogs Folkhögskolas Filmproduktionslinje. Johannas filmer börjar ofta i det personliga och mynnar ut i det universella. Efter 10 filmer i det kortare formatet är ”Bröderna Andersson” hennes långfilmsdebut.

Biography:

Johanna Bernhardsson was born in 1974 in Göteborg, Sweden. She has a MFA in Set Design from HDK – School of Design and Crafts, and a Master in Film from HDK-Valand. Johanna is specialized in the short documentary format and essay films. Her ten short docs have been screened at international film festivals around the world. ”The Andersson Brothers” is her feature debut.

Retrospektiv visning av Johanna Bernhardsons kortfilmer 10 juni 2019 Film i Väst/WIFT Väst

Filmografi:

Oceaner av tid (2020) Oceans of Time

In all her ages (2018) In all her ages

19 876 steg i Auschwitz / Birkenau (2017) 19 86 steps in Auschwitz / Birkenau

Taxi Tbilisi (2016) Taxi Tbilisi

Final Frame (2014) Final Frame

Deras erfarenhet är en del av min verklighet (2012) Their Experience is Part of my Reality

Dagen lång (2008) Long Gone Day

Gråter och stör de andra (2006) Cries and Disturbs the Others

Mina Vänner (2005) My Friends (no english subtitles)

Det svarta fåret (2004) The Black Sheap

Repetition (2003) Repetition

Läs gärna min Masteruppsats ”Ett försvar för det privata, det tvetydiga och det svajiga” från Akademi Valand Film 2016 här. MASTERTEXT Valand 2016 Johanna Bernhardson Ett försvar för det privata, det tvetydiga och det svajiga

Stillbild ur pitchfilmen, foto Ola Kjelbye

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *