UNDERVISNING OCH WORKSHOPS

Kursansvarig och lärare i dokumentära uttryck på Filmproduktionsutbildningen på Göteborgs Folkhögskola

Johanna är kursansvarig och undervisar i dokumentärt och essäistiskt berättande på Filmproduktionsutbildningen på Göteborgs Folkhögskola. Läs mer om utbildningen HÄR.

Capitol 2019 Årskurs 1

Chalmers 2023, filmlab på arkitektprogrammet årskurs 3, för femte året i rad!

Workshop in Kyiv, September 2020

Together with Karin Ekberg Johanna tutored a workshop in Kyiv, Ukraine, Documentary Storytelling with a Personal Voice – Express. A group of filmmakers, artists and activists made experimental shortfilms during 4 days. A collaboration with B2B doc.

 

Konstlab på Chalmers för arkitektstudenter

 Johanna undervisar på Chalmers

Johanna var lärare och handledare för åk 3 arkitektstudenter på Chalmers sept 2019 och 2020 (på Zoom). Under en intensiv vecka gjordes 28 kortfilmer av studenterna där de undersökte ett område, en plats, med blicken och perspektivet kameran ger.

Workshop i Chisinau Moldavien maj 2019

Tillsammans med Karin Ekberg på uppdrag av B2Bdoc höll Johanna en workshop för kvinnliga filmare i Chisinau Moldavien på Cronograf Filmfestival. Deltagaren var från Moldavien, Ukraina och Ungern och de gjorde varsin kortfilm under de tre workshopdagarna som avslutades med en offentlig visning på festivalens biograf.

Workshop i Moldavien

Workshops i Kaliningrad och Yerevan hösten 2018   

Kaliningrad – En grupp med mammor som gjorde sina allra första filmer, workshop på uppdrag av Doris Film.

Yerevan – Workshop för ungdomar på TUMO Center of Creative Technologies på inbjudan av British Council och Svenska Ambassaden.

Documentary Storytelling with a Personal Voice – Express TUNISIEN

Med stöd av Svenska Institutet, Creative Force, planerade och genomförde Karin Ekberg och jag en workshop i personligt/politiskt berättande. Den här gången var platsen Dar Eyquem i Hammamet, Tunisien och deltagarna var kvinnliga filmare och aktivister. Det var en väldigt lärorik session, för både oss och deltagarna och vi hoppas på att göra om det inom det närmsta året. Documentary Storytelling with a Personal Voice – Express är en kortare och mer intensiv version av det vi tidigare gjort i Kaukasus och fokus var på att, på kort tid, skapa ny film på plats. Att visa samhället genom den egna blicken och perspektivet.

Documentary Storytelling with a Personal Voice – Workshop for female filmmakers in Caucasus. 

      Johanna Bernhardson har utvecklat och genomfört, tillsammans med Karin Ekberg, en workshop för kvinnliga filmare i Kaukasus.  En tredelad tredje omgång pågår under 2017 och 2018 med deltagare från Georgien, Armenien och Azerbaijan. Workshopen genomförs i Tbilisi. Projektet stöds av Svenska Institutet, Creative Force och vi gjorde den första gången i oktober 2015.

Karin och jag i Tblisi 2014Documentary Storytelling with a Personal VoiceIMG_7019IMG_7029

Läs mer på vår partner organisation Sakdocs hemsida: http://sakdoc.ge/news_detal.php?film_id=57

Vi höll även workshopen 2015 och 2016.

Karin workshop2

To Reach the Universal through the Personal 

En workshop där det personliga berättandet är grunden och nya filmidéer föds. Genomförd första gången i Cahul, Moldavien, under Moldox Filmfestival 2017. Deltagare var kvinnliga filmare från Rumänien och Moldavien.

Handledare på FilmCloud

Johanna är en av flera handledare inom FilmCloud. Läs mer på deras hemsida.

Filmpedagogiskt projekt med nyanlända elever i förberedelseklass, Kålltorpsskolan VT-17

FBK Kålltorp, foto Iréne Johannesson

En del av mig själv

– Filmade självporträtt för intagna på fängelse eller institution

– En jagstärkande workshop

Sagsjö-anstalten

Detta är en workshop/filmkurs som Johanna Bernhardson har utarbetat i samarbete med Kultur i Väst. Den riktar sig till människor på anstalt eller institution eller till andra som behöver hitta verktyg för att kommunicera och formulera sig kring sig själva.

I fyra somrar har Johanna hållit kursen på kvinnoanstalten Sagsjön utanför Göteborg. De intagna kvinnorna har fått filma sig själva och berätta om sina liv utifrån det filmade materialet. Den här workshopen går rakt på det som är viktigt i livet, alla deltagare gör ett slags individuellt självporträtt. Att kunna göra en hel film är en prestation. Man lär sig den digitala tekniken. Samtidigt är workshopen ett verktyg för att komma i kontakt med sig själv, sina framtidsdrömmar och sina minnen.

Resultatet blir enkla, men mycket starka, filmer, samt stärkta kvinnor i fängelse.

filmkurs sagsjöanstalten Sagsjön 2012

filmkurs sagsjöanstalten

Kontakta Johanna för mer information om workshopen och metoden.

eller läs mer om den här:

HANDLEDNING:METODIK en del av mig själv kopia .

Röster om workshopen:
Filmkursen bringade in något oväntat och tillsynes omöjligt i den miljö som fängelse är. En alternativ verklighet som man, om än frihetsberövad, kan till stor del styra själv. Samtidigt, på ett mer personligt plan, för var och en av deltagarna, har kursen varit som en prisma genom vilken deras förflutna och deras nutid kunde betraktas på ett sätt som de inte alltid är vana vid.
Emir Salimovic Kriminalvårdschef Sagsjöanstalten och Högsboanstalten
Utdrag ur utvärderingar från workshops hållna på Sagsjöanstalten 2011, 2012, 2013 och 2015:

”En av de bästa sakerna jag tar med från Sagsjön”. Anna
Detta borde ingå i vår Skapande Verksamhet. Det är verkligen modernt skapande!” Marianne
En möjlighet att producera sin egen bild/livssituation. Jag vill fortsätta göra små egna filmsnuttar… Grymt med tekniken!” Irene
Jag lärde mig att man kan framföra ganska starka åsikter genom att göra kortfilm. Man når människor på ett helt annat sätt.” Sonja
Jag lärde mig att det inte är farligt att se sig själv på film… Jag tycker alla borde gå kursen för jag tror det är bra, tex för ens självbild.” Anne
Jag fick lära mig att spela in och klippa en egen film och jag tänkte på hur jag vill att min framtid ska se ut.” Carolin
Kursen gav ett uppvaknande – att jag kan göra detta!” Marita
Jag lärde mig att se film på ett annat sätt, inte bara handlingen.” Linda

2011 fick Johanna Bernhardson Kulturstöd från Västra Götalandsregionen för att genomföra projektet. 2012 finansierades projektet av Kultur i Väst, övriga år av Kriminalvården.

Nytorpsskolan Hammarkullen

IMG_1257IMG_0701Åk 7

På Nytorpsskolan i Hammarkullen är Johanna involverad dels som filmpedagog och dels som dokumentärfilmare som dokumenterar lärandeprocesser.

Läs Svenska Filminstitutets artikel om Kompisskole-projektet.

Läs artikeln på Skolverkets hemsida om ArtLiteracy-projektet på Nytorpsskolan i Hammarkullen som Johanna är delaktig i.

Filmen visades på Draken i oktober 2015 på Skolbiodagen.

Skolbiodagen_eleverna draken

Johanna Bernhardson håller även filmkurser och workshops i Digitalt Bildberättande/Digital Storytelling för både barn och vuxna. Ett lätt-erövrat, demokratiskt sätt att göra film.

Workshop på Kultur i Väst sept-13

Workshop på Kultur i Väst sept-13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *