Seminarium under GIFF 1 febr 2016

  

https://festival.giff.se/events/att-filma-det-mest-privata

Skärmavbild 2016-08-22 kl. 15.44.12

Att det personliga är politiskt myntades 1968 som en del av den feministiska kampen. Inom litteraturen finns en lång räcka författare, från Viktoria Benedictsson, via Kerstin Thorvall till Maja Lundgren för att nämna några, vars skrivande avfärdats som alltför personligt. Likt sina författarkollegor har många bildkonstnärer, i början av sin bana, fått kritik för att vara för privata och inte tillräckligt relevanta, däribland fotograferna Nan Goldin och Sally Mann.

Filmare som väljer att vända kameran mot familjen och den privata sfären får ofta frågan om när de skall göra riktig film, underförstått lång fiktion. Men att rikta blicken mot sig själv och sin egen position i familjen, samhället och i världen, har ofta visat sig leda till det universella.
Detta blir tydligt i Sara Broos Speglingar, Johanna Bernhardsons Deras erfarenhet är en del av min verklighet och Karin Ekbergs Att skiljas. Genom att sammanföra dessa filmare, som medvetet rör sig i den privata sfären, vill vi kontextualisera denna metod.

Medverkande:
Sara Broos, regissör
Johanna Bernhardson, regissör
Karin Ekberg, regissör
Moderator:
Dragana Vujanovic, curator och chefsinten- dent Hasselblad Foundation
Ett samarrangemang mellan Göteborg Film Festival och Hasselblad Foundation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *